pondělí 29. dubna 2013

masky a podoby


Egypt, Prezident Mubarak, Sadat defacement, 2011
K následující sbírce obrázků škrabošek, maškar a masek mne inspiroval jednak masopust, můj oblíbený svátek bláznů, jednak prezidentská kampaň mezi táborem Zemanů a Karlů. Oblíbené strategie znešvařených protivníků: upravování - znetvořování obrazu, hlavně tváře protivníka pomocí nejrůznějších médiích, mi připoměly knihu australského antropologa (českého původu) Michaela Taussiga, kterou jsem si kdysi koupil v N.Y. Pojednává o znetvořování a negativitě, ale nevím kde je. Na Taussiga, (kterého jsem předtím neznal), mne upozornil kdysi Jimie Durham. Dal mi v Bruselu faxovou kopii své ručně psané korespondence s Taussigem. Faxy rychle vybledly a já je stejně při neustálém stěhování ztratil. (Taussig v nich sděloval Durhamovi, (který mu vyprávěl, že byl poprvé a naposled nedaleko Plzně v Čechách), že jeho židovská rodina pocházela odsud. Rodině Taussigů se podařilo před hrozbou totálního znetvoření nacisty uprchnout před válkou do Austrálie).
Akt ironické dehonestace, pošpinění, zpotvoření  zohyzdění tváře, případně celé osoby, je na masopustu rituální metodou, jak na jeden den narušit společenská tabu slušnosti, hierarchie a pořádku. Ponížit zesměšnit řád a vrátit se k němu poslušně na zbytek roku. Masopustní maškary, odkazující na dávné šamanské doby, chodí od domu k domu, chovají se navázaně a divoce. Porážejí ženy do sněhy, popíjí nabízenou pálenku a předstírají často akt znásilnění. Nebo alespoň kolemdoucím umažou tvář sazemi, nebo někde na Vysočině hnědou barvou, připomínající trochu fekálie. Na Škaredou středu, po pochovávání klibny, nebo basy je všechno zase ve starých kolejích.
Co je to znetovoření ("Defacement")
Defacement je způsob  vandalismu, který znamená poškození nějakého vzezření - povrchu. Poškozeny objekt  může být architektura, knihy, malba, socha, nebo jiné formy umění.
Příklady znetvoření:
1. označení nebo naopak vyjmutí součásti objektu (třeba obrazů v knize, ilustrace, skulptury).
2. vyřezání, nebo pořezání části knihy
3. vychrstnutí barvy na obraz v galerii, nebo v museu
4. uražení části obličeje sochařského portrétu.
zdroj: wikipedia
Michael Taussig: Kritika je jistou formou znetvoření, spojující objekt znetvoření a osobu znetvořitele kritika. Znetvoření vyůsťuje v uvolnění negativní energie formou výronů jemných perverzit: smíchu, poplácávání po zadku, eroticismus, nebo symbolické násilí.
Defacement: Public Secrecy and the Labour of the Negative
, Michael Taussig

The Magic of the State: An Interview with Michael Taussig

http://cabinetmagazine.org/issues/18/strauss.php

Egypt, prezident Mubarak

Jimmie Durham, Jesus. Es geht um die Wurst, 1992

Michael Taussig


Talibanci a jejich dynamitové pojednání skalních soch Buddhy v  Bamiyanu

John Stezaker, Marriage and Mask Series

Václav Zeman v Reflexu

Kmen Selk'nam, Onawo nebo Ona, Ohňová země

Kmen Selk'nam, Onawo nebo Ona, Ohňová země

Sierra Rose Casady nebo Bianca Leilani Casady

Blais Cendrars








Žádné komentáře:

Okomentovat